Όλα τα «όπλα» που διαθέτει η ανθρωπότητα έχουν τεθεί στη «μάχη» ενάντια στον νέο κορωνοϊό που έχει πλήξει τον πλανήτη και μέταλλα όπως ο χρυσός αλλά και άλλα ορυκτά, κατέχουν σημαντικό ρόλο.
Η πανδημία στη χώρα μας φαίνεται να περιορίζεται, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΟΔΥ και βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη ημέρα των μέτρων περιορισμό. Για το στάδιο αυτό, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές είναι να δοθεί πρωταρχική θέση στα διαγνωστικά τεστ για τον Covid-19. Κύριο μέλημα στην περίπτωση αυτή θα είναι κάθε νέος φορέας να εντοπίζεται και να απομονώνεται άμεσα, την ώρα που θα ιχνηλατούνται πλήρως οι επαφές του.
Ο χρυσός και τα τεστ διάγνωσης του Covid – 19
Ένα από τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούν πολλά από τα τεστ διάγνωσης του νέου κορωνοϊού είναι ο χρυσός. Αυτή η ελάχιστη ποσότητα χρυσού, τα νανομόρια χρυσού που περιέχονται στα ειδικού τύπου διαγνωστικά τεστ, έχουν τεράστια σημασία, τόσο για την ακρίβεια, όσο και για την ταχύτητα της διάγνωσης – δύο στοιχεία εξαιρετικά κρίσιμα εν καιρώ πανδημίας.
Παράλληλα, όσο κι αν αυτό φαίνεται αντιφατικό, η ενσωμάτωση του χρυσού στα τεστ διάγνωσης, μειώνει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το οικονομικό κόστος: Τα «παραδοσιακά» τεστ απαιτούν τη λήψη δειγμάτων από τους ασθενείς και κατόπιν την αποστολή τους σε εργαστήριο ώστε να γίνει εκεί η ανάλυση – μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα.
Στη θέση τους, εταιρείες ανά τον κόσμο – άμεσα και αποτελεσματικά όπως συμφωνούν οι ειδικοί – ανέπτυξαν τεστ τύπου LFA, μια μορφή αποτελεσματικής και γρήγορης διάγνωσης που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως ανά τον κόσμο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ασθένειες όπως, για παράδειγμα, η ελονοσία. Τα τεστ LFA χρησιμοποιούν τον χρυσό, ο οποίος έχει την ιδιότητα να κάνει ορατά τα αποτελέσματα και επομένως τη διάγνωση, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, που υπολογίζεται σε 15 – 20 λεπτά.
Χαρακτηριστική για την αξία του χρυσού στον πόλεμο κατά του νέου κορωνοϊού είναι η άποψη του Trevor Keel, που είναι σύμβουλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού και οποίος αναφέρει σε άρθρο του:
“Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θεωρούσε πάντα τον χρυσό ως ένα ασφαλές και σταθερό απόθεμα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο χρυσός αξιοποιείται στα διαγνωστικά LFA τεστ εδώ και 40 χρόνια, λόγω των μοναδικών φυσικών ιδιοτήτων του και τα συνεχίζει να είναι και σήμερα η καλύτερη επιλογή για τα νέα LFA τεστ κατά του Covid – 19, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δύναμη στους επιστήμονες να αξιολογήσουν την πανδημία και να βρουν κατάλληλους τρόπους για να την αντιμετωπίσουν.”
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρησιμοποίηση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ιατρική, τόσο στην έρευνα όσο και στη θεραπεία ακόμα και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά και σε διάφορες άλλες εφαρμογές όπως είναι οι επικαλύψεις των stents, των αγωγών που τοποθετούνται σε φλέβες και αρτηρίες, ώστε να τις κρατούν ανοιχτές.
Ορυκτά και μέταλλα στην υπηρεσία της Ιατρικής
Ο χρυσός είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μέταλλα και η χρήση του προς όφελος της Ιατρικής κεντρίζει το ενδιαφέρον. Εν τούτοις, πολλά ακόμα μέταλλα και ορυκτά είναι πολύτιμα όχι μόνο για την κατασκευή ιατρικών μηχανημάτων, αλλά και για τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τέτοιους σκοπούς.
Για παράδειγμα, το ασβέστιο που βοηθάει στην καλή λειτουργία των οστών και των δοντιών του ανθρώπου, ενεργοποιεί τα ένζυμα σε όλο το σώμα και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ο σίδηρος συμβάλλει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης, ενώ είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση ορισμένων ενζύμων και για την παραγωγή αμινοξέων, κολλαγόνου, νευροδιαβιβαστών και ορμονών.
Μέταλλα όπως ο χαλκός όμως, δεν συμβάλλουν απλά στην καλή λειτουργία του οργανισμού (ο χαλκός συγκεκριμένα βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, αιμοφόρων αγγείων, νεύρων και την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων), αλλά έχουν ευρεία χρήση σε διάφορους τομείς της Ιατρικής. Η χρήση του χαλκού στον αξονικό τομογράφο και σε διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας.
Επιπλέον, χάρη στις σπουδαίες αντιμικροβιακές του ιδιότητες χρησιμοποιείται ευρέως στα νοσοκομεία ως μέσο για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης ιών και λοιμώξεων, τόσο σε επιφάνειες διαφόρων χώρων όσο και σε προστατευτικές μάσκες που μπορούν να κατασκευαστούν από νανοϊνες και οξείδιο του χαλκού.
Αντίστοιχης σημασίας με τον χαλκό είναι ο ψευδάργυρος, ο άργυρος και ο μόλυβδος, που διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην ιατρική για προστασία από τη ραδιενέργεια και την επικίνδυνη ακτινοβολία στις ποδιές των ασθενών, αλλά και των γιατρών, όταν εκτίθενται υποχρεωτικά σε ακτίνες Χ, είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.
Επάρκεια ορυκτών στην Ευρώπη Η περίπτωση της Ελλάδας
Η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας όλων των χωρών του κόσμου έγινε ολοφάνερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή πίεση στα νοσοκομεία τους, διάφορες χώρες στον κόσμο, και ειδικά στην Ευρώπη, που μαζί με τις ΗΠΑ έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του Covid – 19, αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν την εξαγωγή ιατρικού υλικού, ενώ άλλες αναζητούσαν εναγωνίως τρόπο να εισάγουν τα απαραίτητα «όπλα» του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη «μάχη» ενάντια στον νέο κορωνοϊό.
Στην περίπτωση των ορυκτών ως πρώτης ύλης
η Ευρώπη θεωρείται μια θωρακισμένη ήπειρος. Διαθέτει δηλαδή επάρκεια σε ορυκτές πρώτες ύλες τέτοια ώστε η κατασκευή και η έγκαιρη διάθεση ιατρικών προϊόντων (αναλώσιμα ή μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας) σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ να είναι εφικτή.
Η εξορυκτική βιομηχανία όλης της Ευρώπης στέκεται μπροστά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα και τροφοδοτεί με την απαραίτητη πρώτη ύλη όπου χρειάζεται, δημιουργώντας μια αλυσίδα ζωής στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο μεταλλευτικό υπέδαφος
που περιλαμβάνει πολλά είδη ορυκτών σε υψηλή ποιότητα, αλλά και τις βιομηχανίες εκείνες που υπεύθυνα και βιώσιμα πραγματοποιούν καθημερινά το δύσκολο έργο της εξόρυξης και διάθεσης των ορυκτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Χαλκός, ψευδάργυρος, χρυσός, άργυρος και μόλυβδος, είναι όλα μέταλλα ύψιστης σημασίας στην Ιατρική και όλα εξορύσσονται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική από την Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2004, απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους.
Ο νέος κορωνοϊός ήρθε, άλλαξε τη ζωή μας και όπως όλα δείχνουν πρόκειται να την επηρεάζει για πολύ καιρό ακόμα. Αξιοποιώντας με κάθε τρόπο όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να ελπίζουμε για το καλύτερο. Τα ορυκτά και τα μέταλλα, ο πλούτος της χώρας μας, μπορούν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στη μάχη αυτή, για τη θωράκιση τόσο του οργανισμού μας όσο και των νοσοκομείων μας. Χρυσός, χαλκός, ψευδάργυρος, άργυρος και μόλυβδος δεν είναι «απλώς» μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε «κάποιες» εκφάνσεις της ζωής μας, είναι μέταλλα που έχουν άμεση σχέση με την υγεία μας, με την ίδια τη ζωή μας.