Τι είναι οι πολύτιμοι λίθοι;

Πρόκειται για κρύσταλλα ή πετρώματα που εντοπίζονται κυρίως σε ποταμούς ή στο υπέδαφος μαζί με άλλα μεταλλεύματα. Πολύτιμοι λίθοι ονομάζονται τα διαμάντια, τα ζαφείρια, τα ρουμπίνια, τα σμαράγδια και άλλα. Όλα αυτά ονομάζονται πολύτιμοι λίθοι ή πολύτιμες πέτρες, γιατί, όπως μαρτυρεί το όνομά τους, είναι ακριβά ορυκτά λόγω του πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν και σε πόσο υψηλές τιμές πουλιούνται. Τα πετρώματα αυτά είναι λαμπερά και εντυπωσιακά και για αυτό χρησιμοποιούνται πολύ στην κατασκευή κοσμημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και η κατηγορία των ημιπολύτιμων λίθων, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε κοντινές αποστάσεις από έδαφος της γης, και είναι αρκετά οικονομικοί στην αγορά τους.

Τι είναι το διαμάντι;

Το διαμάντι, ή αδάμαντας, ή αδάμας, είναι ένας δημοφιλής πολύτιμος λίθος που βρίσκεται πολύ βαθιά στο υπέδαφος της γης, αλλά χώρες από όλες τις ηπείρους επενδύουν στην εξόρυξη αυτού, για να τα χρησιμοποιήσουν στην κοσμηματοτεχνία και στην δημιουργία βιομηχανικών εργαλείων για κοπή και λείανση. Τα διαμάντια χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων, γιατί είναι τόσο λαμπερά και εντυπωσιακά που όλοι θέλουν να φορούν ένα τέτοιο στολίδι. Όσο για τα εργαλεία, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για το πιο σκληρό και ανθεκτικό φυσικό ορυκτό της γης.

Ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία βρίσκεται η αξία των διαμαντιών;

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες που οι εκτιμητές εξετάζουν και μελετούν όταν έρχεται ένα διαμάντι για ανάλυση στα χέρια τους. Αυτοί οι παράγοντες είναι γνωστοί ως The 4 Cs, γιατί έχουν να κάνουν με την καθαρότητα (clarity), την κοπή (cut), το χρώμα (colour) και τα καράτια (carat weight).

Γιατί αξίζει να λάβετε μια εκτίμηση των διαμαντιών ή άλλων πολύτιμων λίθων που έχετε;

Έχοντας στην κατοχή σας διαμάντια ή άλλους πολύτιμους λίθους είτε σε μορφή πετραδιών είτε σε κοσμήματα, σημαίνει ότι έχετε μια μικρή περιουσία στα χέρια σας χωρίς να το ξέρετε εσείς ή οι γύρω σας. Αυτό δεν είναι καλό, καθώς με τόσο πολύτιμα αντικείμενα στην κατοχή σας θα πρέπει να μπορείτε να τα προσέχετε και να τα κρατάτε σε ασφαλές μέρος. Δεν θα θέλατε να πέσουν σε λάθος χέρια.

Επίσης, στην περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο θέλετε να τα πουλήσετε, μπορείτε να το κάνετε στην Fasma Hellas, εξαλείφοντας τον κίνδυνο να σας εξαπατήσουν.

Γιατί να επιλέξετε την Fasma Hellas για την εκτίμηση των διαμαντιών και των πολύτιμων λίθων σας;

Η Fasma Hellas εργάζεται πάνω στον τομέα της ανάλυσης και της αγοράς πολύτιμων μετάλλων από το 1974. Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζεται με πάμπολα εργαστήρια, εμπόρους, κοσμηματοπώλεις, και ιδιώτες, παρέχοντάς τους άριστες υπηρεσίες.

Για να ανταποκρίνεται πάντοτε στις απαιτήσεις των συνεργατών και των πελατών της, η Fasma Hellas έχει έναν υπερσύγχρονο φασματογράφο, χάρη στον οποίο παρέχονται λεπτομερείς και έγκυρες αναφορές για όλες τις αναλύσεις, κάθε είδους πολύτιμου λίθου που μπορεί να της ζητηθεί. Και το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι παραδίδει στους πελάτες της ένα πιστοποιητικό με την πλήρη αναφορά όλων των στοιχείων που απαρτίζουν τα αντικείμενά τους και εγγυάται έτσι την αξία τους.

*Η εταιρία για όλες τις δραστηριότητες που εκτελεί λειτουργεί με κρατική άδεια*
*Παρακαλούνται οι έμποροι που φέρουν αντικείμενα που χρίζουν τις υπηρεσίες μας να φέρουν δελτίο αποστολής και λοιπά παραστατικά. Οι ιδιώτες επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας*

Γιατί είναι τόσο περιζήτητο το διαμάντι;

Οι ιδιότητες του διαμαντιού είναι αυτές που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ορυκτά και να είναι τόσο περιζήτητο παγκοσμίως. Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός διαμαντιού που το καθιστούν τόσο πολύτιμο και εύχρηστο ως υλικό είναι τα εξής:

  • Η μοναδική του ομορφιά και λάμψη.
  • Υπάρχουν διαμάντια σε πολλές αποχρώσεις, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, πράσινα, γκρι, μαύρα. Τα λευκά είναι τα καλύτερα, καθώς τα άχρωμα διαμάντια είναι αυτά που θεωρούνται τέλεια. Τα διαφανή και άχρωμα διαμάντια είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων.
  • Το ότι είναι το σκληρότερο φυσικό ορυκτό. Αυτό εξηγεί γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό εξόρυξης διαμαντιών καταλήγει στην δημιουργία εργαλείων για κοπή και λείανση άλλων σκληρών αντικειμένων.
  • Τα ευρήματα διαμαντιών είναι αρκετά σπάνια, γεγονός που τα κάνει ακόμα πιο περιζήτητα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κοιτά ένας εκτιμητής σε ένα διαμάντι;

Τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση της αξίας ενός διαμαντιού. Αυτοί ονομάζονται The Four Cs, και αποτελούνται από:

  1. Clarity ή Καθαρότητα: Αναφέρεται στο αν υπάρχουν έγκλειστα, που είναι τα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του διαμαντιού. Όσο πιο καθαρός και αψεγάδιαστος είναι ο πυρήνας τόσο πιο σπάνιο και πολύτιμο είναι το διαμάντι.
  2. Colour ή Χρώμα: Όσο πιο άχρωμα είναι τα διαμάντια τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία τους.
  3. Cut ή Κοπή: Το σχήμα που δόθηκε στο διαμάντι ύστερα από την εξόρυξή του.
  4. Carat Weight ή Καράτια: Καράτια είναι η μονάδα μέτρησης του βάρους των διαμαντιών.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι μορφές διαμαντιών δέχεται η Fasma Hellas για εκτίμηση;

Η Fasma Hellas εκτιμά διαμάντια τόσο ως πετράδια όσο ως μέρος ενός κοσμήματος ή ενός άλλου αντικειμένου.

Τι θα πρέπει να περιμένω από μια εκτίμηση διαμαντιού;

Ένας έμπειρος εκτιμητής θα επιθεωρήσει το διαμάντι σας, προσέχοντας τα χαρακτηριστικά του όπως την καθαρότητα, το χρώμα, την κοπή και τα καράτια. Λαμβάνοντας όλα αυτά τα στοιχεία υπόψη, μπορεί να εκτιμήσει την αξία του.

Μπορώ να πουλήσω διαμάντια στη Fasma Hellas;

Ναι, μπορείτε. Η Fasma Hellas αγοράζει διαμάντια σε απίστευτες τιμές.

Μπορώ να αγοράσω διαμάντια από τη Fasma Hellas;

Η Fasma Hellas δεν πουλάει διαμάντια. Εμείς μόνο εκτιμάμε και αγοράζουμε διαμάντια.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ένα διαμάντι είναι αληθινό ή όχι;

Υπάρχουν διάφορα τεστ, όπως αυτό με το γυαλόχαρτο ή με τη φωτιά, που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, για να διαπιστώσετε από μόνοι σας αν το διαμάντι σας είναι αληθινό ή όχι. Η πιο συνετή επιλογή είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκτιμητή πριν αγοράσετε ένα διαμάντι.