Σύμβολο πλούτου και ομορφιάς, τα διαμάντια είναι πολύτιμα ορυκτά πάνω στα οποία έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία τόσο για τη συμβολή τους στη δημιουργία εργαλείων χάρη στην ανθεκτικότητά τους όσο και για την κατασκευή κοσμημάτων που κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. 

Μια ξεχωριστή ενότητα στην κατηγορία των διαμαντιών είναι το ονομαστό μπλε διαμάντι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για την επιτομή των ανεκτίμητων διαμαντιών, καθώς η τιμή και η ζήτηση για αυτό είναι ασυναγώνιστες. Η Fasma Hellas απαντά στις συχνές ερωτήσεις που ταλανίζουν πολλούς σχετικά με το μοναδικό και ιδιαίτερο αυτόν λίθο. 

 

Πώς ξεχωρίζει το μπλε διαμάντι από όλα τα υπόλοιπα;

Το μπλε διαμάντι είναι ένα σκληρό και λαμπερό χημικό στοιχείο που εντοπίζεται πολλά χιλιόμετρα κάτω από τη γη και μετριέται σε καράτια όπως όλα τα υπόλοιπα διαμάντια. Τα στοιχεία όμως που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι τα ακόλουθα:

Χρώμα: Τα διαμάντια φημίζονται για το λευκό τους χρώμα, ή πιο σωστά για την απουσία χρώματος. Μάλιστα, όσο πιο διαφανές είναι ένα διαμάντι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του. Βέβαια, όπως γίνεται ξεκάθαρο από το όνομα της συγκεκριμένης κατηγορίας που εξετάζουμε, η φυσική σκούρα θαλασσί απόχρωση των μπλε διαμαντιών είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που τα κάνουν μοναδικά. 

Σπανιότητα: Ένα απίστευτα μικρό ποσοστό από τα συνολικά διαμάντια που φτάνουν στα ανθρώπινα χέρια είναι μπλε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ειδικοί πρέπει να κατέβουν ακόμα πιο βαθιά μέσα στη γη, για να βρουν μπλε διαμάντια, σε σχέση με την απόσταση στην οποία βρίσκουν τα υπόλοιπα. 

Τιμή: Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα διαμάντια είναι ακριβά, αλλά η τιμή των μπλε διαμαντιών εκτοξεύεται στα ύψη. Αυτό οφείλεται τόσο στο εντυπωσιακό χρώμα τους όσο και στο γεγονός ότι δεν ικανοποιείται η ζήτηση με τον μικρό αριθμό μπλε διαμαντιών που εξορύσσεται. 

Γιατί τα μπλε διαμάντια είναι μπλε;

Γιατί τα μπλε διαμάντια είναι μπλε;

Τα άτομα του χημικού στοιχείου βόριο είναι η αιτία για τις μπλε αποχρώσεις των συγκεκριμένων διαμαντιών. Πιο αναλυτικά, όταν ακτίνες φωτός πέφτουν πάνω στο διαμάντι, τα άτομα βορίου τις απορροφούν και ακτινοβολούν φως με μπλε απόχρωση. Όσα περισσότερα άτομα βορίου υπάρχουν σε ένα διαμάντι, τόσο πιο έντονο είναι το μπλε χρώμα του. Αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορούν μπλε διαμάντια σε διάφορες αποχρώσεις του συγκεκριμένου χρώματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη βορίου σε τέτοια περιβάλλοντα είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κίνησης μιας τεκτονικής πλάκας κάτω από μια άλλη και της μετακίνησης στοιχείων του ωκεάνιου φλοιού, όπως το βόριο, βαθιά στο υπέδαφος. 

Ποιο είναι το πιο γνωστό μπλε διαμάντι;

Όταν γίνεται λόγος για μπλε διαμάντια, δεν είναι σωστό να μην υπάρχει έστω μια μικρή αναφορά στο Hope Diamond, ή στα ελληνικά στο Διαμάντι της Ελπίδας, αφού είναι το μεγαλύτερο διαμάντι της κατηγορίας του. Το διαμάντι αυτό ξεκίνησε από την Ινδία, αγοράστηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας το 1668 και πήρε το όνομά του από τον Άγγλο τραπεζίτη Τόμας Χόουπ, που το απέκτησε το 1830. Σε όλα αυτά τα ταξίδια, το διαμάντι κόπηκε διάφορες φορές. Σήμερα, το Διαμάντι της Ελπίδας ζυγίζει 45.52 καράτια και βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

Η εκτίμηση διαμαντιών –είτε μπλε είτε άχρωμων– είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού μόνο έτσι μπορεί ένας ιδιοκτήτης να είναι βέβαιος για την αξία και την ποιότητα των αντικειμένων που έχει στην κατοχή του.