Τα διαμάντια είναι μια εξαιρετικά σπουδαία αγορά από πολλές διαφορετικές πλευρές: τόσο οικονομικά, αφού αποτελούν ένα ανεκτίμητο αγαθό με μεγάλη ζήτηση, όσο και στυλιστικά, καθώς αναβαθμίζουν με κομψό τρόπο κάθε εμφάνιση, όσο και συναισθηματικά, με πολλούς να εκφράζουν την αγάπη που τρέφουν προς ένα άτομο ή τον εαυτό τους με ένα διαμαντένιο κολιέ ή δαχτυλίδι. Το άτομο που έχει στην κατοχή του διαμάντια σε οποιαδήποτε μορφή επωφελείται από όλες τις παραπάνω απόψεις μόνο αν πρόκειται για αληθινά πολύτιμους λίθους. Οι εκτιμήσεις διαμαντιών από τη Fasma Hellas μπορούν να πιστοποιήσουν την αξία των προσωπικών αντικειμένων σας. Τα πρώτα στοιχεία που κοιτούν οι επαγγελματίες εκτιμητές είναι τα γνωστά 4 Cs. Τι είναι αυτά;

Καθαρότητα ή Clarity

Η καθαρότητα σχετίζεται με την ύπαρξη σημαδιών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του διαμαντιού. Συγκεκριμένα, τα διάφορα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στο εσωτερικό ενός διαμαντιού ονομάζονται εγκλείσματα, ενώ παρόμοια στοιχεία στην εξωτερική επιφάνεια λέγονται κηλίδες. Όσα λιγότερα σημάδια εντοπίζονται στο σύνολο του διαμαντιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η καθαρότητα, και συνεπώς η αξία του. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν διαμάντια χωρίς κανένα απολύτως έγκλεισμα ή κηλίδα.

Κοπή ή Cut

Τα διαμάντια είναι ορυκτά που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να αποτελούν πολυπόθητο όνειρο πολλών ανδρών και γυναικών. Η λάμψη τους και τα παιχνίδια με το φως είναι τα χαρακτηριστικά που μαγνητίζουν όλα τα βλέμματα και γοητεύουν τους πάντες. Βασικό στοιχείο που επιφέρει αυτήν την παιχνιδιάρικη φύση είναι ο τρόπος κοπής του κάθε διαμαντιού. Υπάρχουν διάφορες αναλογίες και σχήματα με τα οποία μπορεί να κοπεί ένα διαμάντι. Με ποια κριτήρια θα επιλέξει ένας ειδικός το σωστό σχήμα; Θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα λάμπει ένα διαμάντι περισσότερο, δηλαδή πώς η κάθε πλευρά του διαμαντιού θα αντανακλά περισσότερο φως. Η συμμετρία στο τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από ειδικούς και εκτιμητές.

 

Χρώμα ή Colour

Ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που παρατηρούν πιθανοί αγοραστές αλλά και εκτιμητές όταν πρόκειται για διαμάντια είναι το χρώμα τους. Όσο πιο λευκό το διαμάντι, τόσο πιο ακριβό είναι. Για να είμαστε όμως ακριβείς, τα διαμάντια που ονομάσαμε λευκά στην προηγούμενη πρόταση είναι στην πραγματικότητα άχρωμα. Η κλίμακα βαθμολόγησης του χρώματος των διαμαντιών ξεκινά από το D, που είναι το εντελώς διαφανές, μέχρι το Z, όπου βρίσκονται διαμάντια με κιτρινωπές και καφετιές αποχρώσεις. Φυσικά, κατατάξεις κοντά στο γράμμα D περιγράφουν καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης αξίας διαμάντια. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα σπάνια διαμάντια σε ιδιαίτερα έντονες χρωματικές αποχρώσεις, όπως τα μπλε διαμάντια.

Καράτια ή Carats

Καράτια είναι η μονάδα μέτρησης του βάρους των διαμαντιών. Ένα καράτι ισοδυναμεί με 0,2 γραμμάρια. Είναι υψίστης σημασίας να μετρηθεί το βάρος ενός διαμαντιού με απόλυτη ακρίβεια, γιατί η αξία του επηρεάζεται από το σύνολό του σε καράτια. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος ενός διαμαντιού, τόσο αυξάνεται και η τιμή του.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε για εκτίμηση διαμαντιών σε ένα εργαστήριο ανάλυσης που όχι μόνο εμπιστεύεστε με κλειστά μάτια αλλά διαθέτει έμπειρους εκτιμητές και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό ειδικά για τέτοιες διαδικασίες.