Όταν ακούμε τον όρο χρυσά νομίσματα, αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει στις πασίγνωστες χρυσές λίρες. Σίγουρα οι λίρες κατέχουν τη πρώτη θέση στη λίστα με τα πιο φημισμένα χρυσά νομίσματα, όμως  υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα επιλογές χρυσών νομισμάτων που δε στερούνται τίποτα σε επενδυτική ή συλλεκτική αξία. Στη Fasma Hellas, συγκεντρώσαμε 4 από αυτές.

20 Φράγκα: Το γαλλικό χρυσό κοκοράκι!

Σύμβολο της γαλλικής επανάστασης και αργότερα, κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, της αντίστασης της Γαλλίας ενάντια στη Πρωσία, το κοκοράκι έδωσε το προσωνύμιο στο χρυσό αυτό νόμισμα με ονομαστική αξία 20 Φράγκα Γαλλίας. Στη μπροστινή όψη του νομίσματος, βρίσκεται το πορτραίτο της Marianne, που αντιπροσωπεύει τη γαλλική δημοκρατία. Το συγκεκριμένο νόμισμα, έχει βάρος 6,45gr και 90% περιεκτικότητα χρυσού. Συγκριτικά, λοιπόν με τη λίρα είναι λίγο πιο ελαφρύ και η περιεκτικότητα του σε χρυσό είναι λίγο μικρότερη. Παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα όμορφο και περιζήτητο νόμισμα.

20 Φράγκα: Το γαλλικό χρυσό κοκοράκι!

10 Γκούλντεν: Η  Βασίλισσα Γουλιελμίνα 

Η Γουλιελμίνα ήταν Βασίλισσα της Δανίας από το 1890- 1948 και έτσι αυτό το νόμισμα έχει κυκλοφορήσει με 4 πορτραίτα της, από μικρή ως μεγαλύτερη ηλικία. Στο πίσω μέρος του νομίσματος βρισκεται η ονομαστική του αξία και ο θυρεός της Δανίας. Γενικά, το συγκεκριμένο νόμισμα προσομοιάζει αρκετά σε λίρα μόνο που διαφέρει στο βάρος, ζυγίζει 6,72gr και η περιεκτικότητα του σε χρυσό είναι 90%. Είναι αρκετά δημοφιλές για επενδυτικούς και συλλεκτικούς σκοπούς.

10 Πέσος: Το χρυσό νόμισμα από το Μεξικό

Νόμισμα του οποίου το βάρος ξεπερνά κατά μερικά δέκατα του γραμμαρίου το βάρος της λίρας, αφού ζυγίζει 8,33gr, ενώ η καθαρότητά του είναι πάλι ελαφρώς μικρότερη, 90%. Στο πίσω μέρος το εμβληματικό σύμβολο του αετού που κρατάει στο στόμα του το ερπετό, σύμβολο της νίκης του καλού επί του κακού. Στη μπροστινή όψη βρίσκεται το εμβληματικό πορτρέτο του Ιντάλγκο, ηγετική φιγούρα στον αγώνα για την Ανεξαρτησία του Μεξικό. Ανάλογα με τα βαλάντια το αντίστοιχο νόμισμα συναντάται και με μεγαλύτερες ονομαστικές αξίες ως και 50 πέσος, με βάρος που ξεπερνά τα 40gr και σαφώς πολλαπλάσια τιμή.

10 Ρούβλια: Ο τσάρος Νικολάι ο 2ος 

Ιδιαίτερα περιζήτητο νόμισμα. Αντιστοιχεί σε μέγεθος με τις λίρες Αγγλίας, είναι ελαφρώς πιο βαρύ, 8,6gr και με καθαρότητα χρυσού 90%, όμοια με τα υπόλοιπα. Κόπηκε λίγες χρονιές, αυτές της βασιλείας του τσάρου Νικολάι του 2ου, από το 1898 ως το 1911. Είναι το τελευταίο ρωσικό νόμισμα στου οποίου το μπροστινό μέρος βρίσκεται το πορτραίτο του τσάρου ενώ στο πίσω μέρος βρίσκουμε τον δικέφαλο αετό της Ρωσίας. Η ιστορική αξία του συγκεκριμένου νομίσματος του δίνει ιδιαίτερη συλλεκτική αλλά και επενδυτική αξία.  


Στη Fasma Hellas, αναλαμβάνουμε με υπευθυνότητα να την εκτίμηση αλλά και την αγοραπωλησία όλων των ειδών χρυσών νομισμάτων που έχετε στη κατοχή σας ή θα θέλατε να αποκτήσετε. Διαθέτουμε τα κατάλληλα μηχανήματα ώστε να εξασφαλίζουμε την ποιότητα των αντικειμένων και εξασφαλίζουμε αγοραπωλησίες, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.